Zásadité recepty/Hlavní a jiné chody

Hummus

400g cizrny, 2 lž tahiny(sezamová pasta), 1-2 lž olivového oleje, štáva z poloviny citrónu, 1-2 stroužky česneku, sůl, (koriandr)

Předem namočenou cizrnu uvaříme doměkka, tzn. asi 2 hodiny. Necháme vychladnout a poté dobře rozmixujeme s trochou ledové vody, olejem, tahiny, citrónovou štávou a rozdrceným česnekem, přidáme špetku či dvě soli.  Mixujeme dokud to není hlaďoučká pasta.

Ozdobíme koriandrovými lístky, polijeme olivovým olejem a dozdobíme zeleninou. Podáváme nejlépe s chlebem z naklíčeného obilí a zeleninou.

Jedno z mých úplně nejoblíbenějších jídel, mňam.

 

Tofu steak

1 tofu (s co nejpevnější strukturou), 50g mletých mandlí, kokosový olej, štáva z půlky citrónu, 1/2čl soli (mořské nebo himalájské), 1/2čl pepře, rochu muškátového oříšku

Rozkrojte tofu podélně na 2 až 3 plátky a každý z nich ponořte do citrónové štávy a poté obalte ve směsi z mandlí a koření. Osmažte na kokosovém oleji a podávej se salátem či přílohou.

 

Pohankové karbanátky

1 šálek pohanky, 2 šálky vody, zeleninový bujón, špetka mořské soli, 3 malé mrkve, 1 malá cibule, 1/2 červené papriky, čerstvá petržel nebo pažitka, 2 plž špaldové nebo pohankové mouky, 2 plž kokosového oleje, koření na dochucení

Uvařte pohanku v zelen. bujónu (asi 15 minut). Mezitím si nakrájejte zeleninu na drobné kousky a nastrouhejte mrkev. Vše dejte do misky a smíchejte s uvařenou pohankou, moukou a kořením. Utvořte 4-6 karbanátků a osmažte po obou stranách dozlatova.

Pokaždé můžete použít jinou zeleninu a dostat tak různé chutě. Výborné se salátem.

 


Kategorie


Kontakt

Kateřina Harapesová

Praha 8

prosím použijte jako první kontakt email