Zásadité recepty

 

Snídaně

 

Obilné kaše se zeleninou nebo nasladko.

Ideálně předem namočené vločky( jáhelné, špaldové nebo pohankové) povaříte 10-20 minut. Můžete (pro obohacení nutričních látek) přisypat namleté lněné, konopné nebo dýňové semínko a mořskou řasu. Vedle si mezitím pokrájíte jakoukoliv zeleninu, kterou můžete lehce osmažit na pánvi a poté lehce podusit nebo jen podusit v páře. Dokořeňte podle chuti, můžete přidat lžičku oleje (nejlépe konopného), rozmýchané miso nebo posypat semínky.

V případě kaše naslado, zalijte uvařené vločky javorovým sirupem, posypte skořicí či kardamonem nebo oloupanými mandlemi. Přidejte trochu kvalitního oleje.

Polévka

Výborná varianta snídaně pokud nepotřebujete příliš jíst.

 

Další chody :  netradiční recepty pro obohacení jídelníčku

Polévky

 

Avokádovo-brokolicový krém

2-3 růžičky brokolice, 1 menší avokádo, cibulka, 1 zelená nebo červená paprika (řapíkatý celer), 2 hrnky bujónu (bez droždí), trocha mořské či himalájské soli, trochu kmíu, bazalky nebo jiného koření podle chuti

Zahřejeme zeleninový bujon, přidáme pokrájenou cibulku a brokolici a lehce vaříme pár minut. Poté vše vlijte do mixéru, přidejte avokádo a papriku a rozmixujte dohladka. Možno přidat trochu vody. Dokořeňte a podávejte teplé.  Je to úžasné!

 

Dýňová s bílými fazolemi a šalvějí

Půlka menší dýně, 150 g bílých fazolí (předem uvařených), 1 menší cibule, 1-2 stroužky česneku, 1lž olivového (kokosového) oleje, 1 lž bylinek (jaké máš rád), 1lž šalvěje, 1,5 l vody, sůl, pepř na dochucení

Nakrájejte dýni na kostky, cibuli a česnek na plátky a bylinky nadrobno.

Osmažte cibulku a česnek na oleji, přidejte dýni a bylinky a zlehka restujte dalších 5 minut, poté zalijte vodou a vařte asi 2O minut. Poté přidejte fazole a trochu soli a pepře a ještě vařte asi 2 minuty. Hotovo!

 

Jáhelná mrkvová

3/4 kg mrkve, 50-70g jáhel, 4 hrnky zeleninového bujonu, 1 cibule, 1 lž olivového(kokosového) oleje, špetka soli, špetka chilli, hrst čerstvé petrželky nebo pažitky, 1 hřebíček

Pokrájejte cibuli najemno a mrkev na kolečka. Osmažte cibulku, přidejte mrkev a jáhly a restujte dál pár munut. Zalijte bujónem, přidejte hřebíček, sůl a pepř a vařte 20 minut. Poté rozmixujte ručním mixérem, lehce dosolte a ozdobte bylinami. Dobrou chuť!

 

Řecká tomatovo-čočková

200-250g červené čočky, 2 zralé rajčata, 1 mrkev, 1 stvol řapíkatého celeru, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, olivový olej, 1 lž citrónové šťávy, 1 bobkový list, trocha oregána, sůl, pepř

Rozmačkejte rajčata (můžete stáhnout šlupku pomocí horké vody), nakrájejte cibuli, česnek, mrkev a celer na slabé plátky. Nalijte 4 hrnky vody do hrnce a přidejte veškerou zeleninu, bobkový list a přiveďte k varu. Poté přidejte čočku a částečně zakryté vařte 20-30 minut. Nakonec vmíchejte olivový olej, citrónovou štávu a dochuť solí, pepřem a oregánem.

  


Kategorie


Kontakt

Kateřina Harapesová

Praha 8

prosím použijte jako první kontakt email