Úvod do stravy

09.05.2011 22:29

Naše chuťové buňky chtějí to, co přijímaly po celý život. Jinými slovy to, k čemu byly vychovány, na co si zvykly. Proto jíme knedlo vepřo zelo nebo buchtičky se šodó, ikdyž nám třeba nedělají tak úplně dobře, ale prostě na to máme chuť. Také pro tento důvod je důležité, co dáváte svému dítěti na talíř!

Změnit stravovací návyky vypadá obtížně, ale nemusí tomu tak být, protože:

 

1) Tělo má 7x větší schopnost regenerace než degenerace

    = i jakákoliv malá změna nám velice prospěje

 


2) Nový návyk se získává přibližně za 21 dní

    = stačí s čímkoliv vytrvat necelý měsíc a už se to začlenilo do všeho života, takže boj postupně ustává.

 

Zdravý životní styl se stává populární, což je dobře, ale pravdou je, že to může být i hodně matoucí. Existuje mnoho výživových směrů, kteří častokrát hlásají i úplně opačné postupy a správné složení potravin. Jejich stoupenci proti sobě bojují a každý je přesvědčen, že ta jeho cesta je ta správná.

 

Já vyzkoušela asi všechny :-) a pochopila, že správná výživa je stejně tak individuální, jako všechno ostatní. Samozřejmě, existují určité zásady platné pro každého, ale pokud jste nemocní, je nezbytné se poradit se zkušeným odborníkem, který vám ušije jídelníček na míru! Potřebujete jasný systém, který zahrnuje očistu, vybrané potraviny a výživové doplňky. „Tvoje výživa budiž tvým lékem a tvůj lék budiž tvou výživou"

 

 

Jak už jsem výše naťukla, popularita a komercionalizace zdravého žití může každého z nás pěkně zmást. Na druhou stranu přináší i mnoho dobrého, jako rozšíření sortimentu a dostupnost zdravých potravin.

Dostaneme třeba celozrnný koláč z biosurovin a třtinového cukru. Je takový koláč zdravý? Je i není. Jak kdy a jak pro koho. Je to sice o mnoho lepší varianta na klasický koláč, ale zůstává mu jedna zásadní vlastnost a to, že okyseluje. A to je právě podstata oné výživy, o které budu psát a o které už vyšlo několik knih, ale mnohem méně než o jakémkoliv jiném výživovém směru - makrobiotice, vegetariánství, veganství, syrové stravě… V podstatě „Alkalická výživa" se do Čech ještě prakticky nedostala.

 

 

Zásady alkalické výživy jsou velmi jednoduché a může je praktikovat každý a to i v každodenním spěchu městského života.


Za 1) Jíst co nejvíce alkalických a alkalizujících potravin a tekutin

Za 2)Doplnit tělo o minerální látky, vitaminy a případně probiotika

Za 3)Očistit tělo od usazených škodlivin

Za 4)Vnější péče o tělo

 

 

Pokud jste nemocní, nechte se vést celým procesem detoxikace, odborníkem. O detoxikaci se všude hojně mluví a je k dostání mnoho přípravků pro „snadnou" detoxikaci, ale proces očisty je pro organismus náročný a při nedodržení základních zásad může dojít k přetížení vašich vylučovacích orgánů nebo i k jejich poškození!!! Také se vyhnete nepříjemným příznakům, které vylučování škodlivin z těla většinou provázejí.

 

—————

Zpět


Kategorie


Kontakt

Kateřina Harapesová

Praha 8

prosím použijte jako první kontakt email